Piercing.

Wilt u een piercing? dan bent u bij GaRaGe InK welkom. We zetten (bijna) elke piercing voor een vaste lage prijs. Kijk in onze prijslijst. Naast goed advies en service krijgt u als de piercing volledig is genezen, gratis een passend titanium sieraad. Op www.PiercingOutlet.nl kunt u uw sieraad uitzoeken.

Geschiedenis

Een piercing is een uit het Engels afkomstige term voor het maken van een gaatje in de huid (of een ander oppervlakkig lichaamsdeel) om daardoor een voorwerp te steken. Piercing is toegepast door vele volkeren sinds de Oudheid. Vele natuurvolken kennen piercings bij mannen en vrouwen. Mummies met piercings zijn gevonden. Doorboring van de neus is standaard in India sinds de zestiende eeuw. Piercing van de tepels kwam in het Westen wel eens voor in de late negentiende en begin twintigste eeuw.

Recent in de mode

In het westen is het dragen van piercings vaak in de mode geweest. De laatste jaren neemt het aantal mensen met een piercing vooral onder vrouwen toe. Maar door steeds meer piercings in de media en in het straatbeeld raakt men eraan gewend en zakt de weerstand. Sinds het midden van de jaren '90 werd het steeds populairder om gaatjes in de bovenrand van het oor te nemen. Een paar jaar later (rond 1999) kwam de tragus piercing (tegenover de gehoorgang) in de mode. Sinds ongeveer 2004 wordt het oprekken van de oorlellen steeds populairder. De laatste mode is de Dermal Anghor, zie dermal Anchor.

topPlaatsen

Piercings worden op verschillende plaatsen in het lichaam of in het gezicht aangebracht, op meer of minder zichtbare plaatsen. De populairste vijf piercings onder vrouwen zijn de oorlellen en verder de neus, navel, tong en de bovenrand van het oor.

Soorten en maten

Er bestaan vele soorten sieraden die in piercings geplaatst kunnen worden, GaRaGe InK heeft veel Piercings op voorraad, Zij spreken samen met u af wat de meest geschikte zal zijn voor uw piercing. Ball Closure Ring Een ringetje waarvan de opening wordt afgesloten met een klein balletje. Het balletje heeft twee uitsparingen waarin de uiteinden van het ringetje rustten en het wordt door de spanning op zijn plek gehouden. Het openen en sluiten van een BCR met de handen is vrij lastig en het wordt over het algemeen door een piercer gedaan met behulp van speciale tangen. Barbell De benaming voor sieraden die bestaan uit een staafje en aan elk uiteinde een bolletje. Er bestaan verschillende barbells. Rechte barbells worden het meeste in tepels en als tongpiercings gedragen. In de industrial piercing wordt een extra lange barbell gedragen. Andere barbells zijn licht gekromd of bijna helemaal rond. Barbells kunnen in vrijwel elke piercing gedragen worden.

Labret Dit sieraadje lijkt op een rechte barbell maar heeft aan een kant een plat schijfje. Zo kan het sieraadje comfortabel gedragen worden met een kant in de mond.
Grote maten Voor veel sieraden moet een piercinggaatje worden gestretcht. Er zijn vele sieraden speciaal voor gestretchte piercings. Deze bestaan in bijna elke denkbare vorm en maat.

topRisico's

Als een piercing is gezet door een professional en de gepiercede zich netjes houd aan de nazorginstructies, zijn de risico's van een piercing niet erg groot. Bij GaRaGe InK is Gian een professionele piercer en wordt een piercing gezet in een schone omgeving, met steriel gereedschap en een steriele naald voor eenmalig gebruik. Het sieraadje wat in een nieuwe piercing wordt geplaatst is van titanium. In deze omgeving is de kans op het oplopen van een virale of bacteriële infectie minimaal.

Een nieuwe piercing kan tijdens het genezingsproces gaan ontsteken of in het slechtste geval afstoten. Het is heel belangrijk dat men zich nauwkeurig houdt aan de nazorginstructies om problemen te voorkomen. Dit betekent 2 keer per dag voorzichtig schoonmaken met milde antibacteriële zeep of weken in een zeezoutoplossing. Daarbuiten moet men de piercing niet meer aanraken dan absoluut noodzakelijk en zeker niet met ongewassen handen. Een verse piercing is een open wond en moet als zodanig behandeld worden. Haal als de piercing toch gaat ontsteken het sieraad er onder geen voorwaarde zelf uit en neem contact op met de huisarts om te vragen wat je moet doen. Piercers mogen officieel van de GGD geen advies geven in dit geval omdat zij niet medisch geschoold zijn. Laat indien nodig je sieraadje verwisselen voor een grote of langer sieraad zodat er meer ruimte is voor een zwelling.

Piercings in de mond kunnen tanden en tandvlees beschadigen. Als ze echter goed worden geplaatst en er niet met de piercing wordt "gespeeld" is dat risico minimaal. Oppervlaktepiercings en piercings op beweeglijke plekken zoals de navel groeien makkelijker uit en genezen langzaam. Afstoting van een piercing kan littekens veroorzaken.

Het laten schieten van een piercing of oorbel brengt aanzienlijk meer risico's met zich mee. Toch is het in sommige gevallen toegestaan zoals in de neusvleugel en het dunne kraakbeen onder de kraakbeenrand van het oor. Dikke delen van het kraakbeen, zoals de tragus of de krul boven in het oor, mogen onder geen beding geschoten worden, dit kan risico's en complicaties opbrengen door versplinterend kraakbeen. De GGD heeft hier specifieke richtlijnen voor. Tegenwoordig zitten de schietknopjes in steriele cartrigdes.

Overige risico's

 allergie voor het metaal (vooral nikkel) van de piercing
 (Titanium bevat geen nikkel)
 allergie voor het schoonmaakmiddel
 bacteriële infectie, vooral door Staphylococcus aureus
 virale infectie (hepatitis B en C, HIV)
 infectie met parasieten of protozoa door zwemmen
 uitdroging door chloor in zwemwater
 erosie van tandvlees
 overmatig littekenweefsel
 verslaving aan piercings

topSchoonmaken en verzorgen

Niet doen
Jodium. Dit levert irritaties op

Sterilon, alcohol of chloorhexidine. Deze producten zijn veel te agressief voor een piercing en zullen het genezingsproces eerder afremmen dan helpen

Draaien of ermee spelen. De piercing draaien is alleen nodig tijdens het schoonmaken. Verder is het verstandig om gewoon van de piercing af te blijven. Het is het beste om de piercing alleen aan te raken met schoon gewassen handen. Wel doen

Voorzichtig wassen met een milde antibacteriële zeep.

Weken in een zeezoutoplossing. Hiervoor is een halve theelepel zeezout op een mok gekookt heet water nodig. Laat de oplossing een beetje afkoelen en week de piercing maximaal 10 minuten in het warme water. Voor moeilijke plekken zoals de bovenkant van het oor kan een compresje gemaakt worden. Drenk een steriel gaasje in de oplossing en leg deze op de piercing. In plaats van deze zoutoplossing kan ook een fysiologische zoutoplossing worden gebruikt, te krijgen bij de apotheek.

Tea-tree olie. Dit is een etherische olie met antibacteriële eigenschappen. Er kunnen een paar druppels toegevoegd worden aan een zeezoutoplossing of het kan puur met een wattenstaafje worden aangebracht op de piercing.

Er bestaan producten die speciaal gemaakt zijn voor de nazorg van piercings. Niet elke nazorgmethode is geschikt voor elke piercing en deze lijst is niet volledig. Het is daarom het beste om te je door een piercer te laten adviseren over de beste nazorg voor jouw piercing.

terug naar bovenwww.piercingoutlet.nl